Zavřít REKONSTRUKCE ÚZKÉHO DOMU V LITOMYŠLI

Je příjemné se vracet do Litomyšle a mít tam své zázemí. Tím se pro mladou rodinu dcery investorů stal tento specifický prostor. Převýšený byt je nezvykle velkorysým prostorem, v interiéru napojeným na venkovní stěnu Husitské modlitebny.

Příběh bytu se skleněnou lávkou začal před lety během rekonstrukce sousedního domu s lékárnou Na Špitálku na Toulovcově náměstí. Tehdy se investorům podařilo zakoupit sousední dům s průchodem z náměstí a dvorem, kde dříve bylo řeznictví, po kterém zbyly prostory lednic a sklepů.

Extrémně úzký dům vznikl nadstavěním průjezdu mezi měšťanským dům z přelomu 19. a 20 století (dnešní lékárnou) a budovou modlitebny Husova sboru, doplnil tak uliční řadu náměstí. Při rekonstrukci lékárny v roce 2009-2011 vznikl ve dvoře objekt zdravotnických potřeb, který využívá přízemní klenuté prostory – pozůstatky domu ve vnitrobloku. Na jeho střeše vznikla terasa která propojuje dům s lékárnou a úzkým bytem a slouží všem, kdo v domech žijí. Proběhla oprava střechy, fasády s výměnou oken, ale prostor bytu zůstal na dlouhá léta nedokončený.

Klíčem k řešení se stalo umístění schodiště a vestavba koupelny, toalety a úložných prostor pod schody, na které navazuje prosklená lávka propojující obě strany podkrovních prostorů. Funkce nutné pro užívání bytu se soustředily do centra dispozice. Směrem k náměstí vznikla ložnice s velkým špaletovým oknem a prostor do vnitrobloku s výstupem na terasu je věnován kompaktní kuchyni s jídelním stolem a pohovkou. Střed bytu zůstává velkoryse otevřený do podkroví, které je ložnicí, hernou, pracovnou – místem mezi nebem, kostelem a městem.

Dřevěná dubová podlaha je propojujícím prvkem spodního prostoru, dřevo se objevuje i na lineárně rastrovaném podhledu, který dává vyniknout tvarování střešních rovin a přechází až do roštu postele umístěné v nejnižším bodě podkroví. Dřevo vytváří ohraničení prostoru, do kterého vkládáme ostatní materiály ve stupních šedi. Jedinou barvu přináší sluneční svit pronikající skrz žluté spektrum prosklené lávky. Intenzita a tonalita se proměňuje podle ročních období i denní doby. Světlo se promítá na kostelní stěnu, která si pod střechou zachovala hrubost fasády i rizality bývalých okenních otvorů. Oblouky zazděných oken se nenápadně objevují v tvarování zábradlí schodiště. Byt je loftem i chatou, místem úniku před velkoměstem i prostorem pro nevšední zážitky.

 

autoři: Ellement / ing.arch. Jitka Ressová, MgA. Jan Pavézka
spolupráce: ing. arch. Hana Maršíková

stavební řešení: ing. Martin Černý
statika: ing. Karel Škeřík
studie: 2010-2020
realizace 2011-2021

fotografie: Nikola Tláskalová /www.nikolatlaskalova.com


^

ellement architects s.r.o.
nad ovčírnou II. 1295, 76001 Zlín
Czech Republic



© ellement architects 2002 - 2021